ПрепоръчаноНай-новите офертиТърси да купиПродадени имоти
ENGENG RUSRUS BULBUL GREGRE
МЕНЮ
Начало УслугиЗа НасВъпроси / ОтговориПолезни съветиНовиниЛюбопитноЗа Контакт
ВИДОВЕ ИМОТИ
Земеделска земяСелски имотиПарцелиЛозяПасище/мераОвощни градини
ЛОКАЦИЯ
» В село» В град» Близо до път» Близо до река» Близо до град
ГРАД / СЕЛО
» » област Бургас» област Варна» област Видин» област Добрич» област Монтана» област Плевен» област Разград» област Силистра» Област Стара Загора» област Търговище» област Шумен» Област Ямбол» община Бойница» община Кула» Цонево


Какви документи са ми нужни за продажба на земеделска земя? Първата стъпка е да сте наясно дали сте едноличен собственик и/или кои са другите съсобственици/наследници на вашите имоти. Ако всичките те са съгласни да извършат продажба и нивите се водят на ваш общ наследодател, трябва да се снабдите с актуално удостоверение за наследници и да организирате явяването на всички наследници /съсобственици/ едновременно в деня на сделката пред нотариус. Извършването на доброволна делба в този случай се препоръчва само ако някой от вас не желае да продава в този момент и иска да притежава имота си и за в бъдеще. Трябва да се знае, че всяка делба понижава доста цената на новообразуваните разделени имоти. Разбира се, тя е безалтернативен вариант, когато някой от съсобствениците трайно отсъства от страната или не е проявявал през годините интерес към полагащия му се дял. Тогава се обръщате към съда за извършване на делба, при което на всеки от наследниците се присъжда служебен дял. Ако вашата земя не е наследствена, а е придобита чрез покупко-продажба по време на брак, то на сделката трябва да се яви и вашия съпруг/а. Ако вече сте извършили доброволна делба, чрез която сте придобили дял, но в договора е посочено, че някой от другите съделители е получил от вас парично наплащане за уравнение на дяловете по време на брака, то отново е необходим подпис на вашия съпруг/а. Или да обобщим – документите за собственост на земя, необходими ви при продажбата биха могли да бъдат един от посочените: - нотариален акт /констативен, за дарение, за покупко-продажба, чрез обстоятелствена проверка и др./; - решение на Поземлената комисия (ОСЗ) /играе ролята на нотариален акт/; - договор за доброволна делба; - решение на съда за съдебна делба. След това е нужно да подготвите още 2 документа за сделка: - скици на имотите – от съответната общинска служба по земеделие (ОСЗ) - данъчни оценки на имотите – от съответната данъчна служба Трябва да отбележим, че повечето агенции, търгуващи със земя биха ви облекчили за снабдяването с последните два изброени документа, изплащайки ви цялата сума предварително в брой /само ако е в размер до 10000 лв./ или по банков път, като ги упълномощите нотариално изцяло да се разпореждат с имотите ви и сключите с тях съответния договор за продажба. Бихте могли да се явите и на сделка, снабдени с всички документи пред нотариус в съответния район на действие, в който са вашите имоти. И в двата случая е важно да знаете, че не трябва да полагате подпис пред нотариус върху нотариален акт или пълномощно, ако преди това не сте си получили договорената сума.

Ако за първи път продавате / купувате имот или обмисляте това, моля прочетете мнението на специалистите...


* Най-добрите сделки се сключват тогава, когато и двете страни са в добро настроение. Избягвайте срещите, когато бързате, когато сте уморени или раздразнени.

* Ако купувате бизнес имот, изберете го според популярността на района, дори и да се наложи са направите компромис с размера.

* Ако купувате имот за инвестиция, изберете земя. Цената на земята се покачва с времето, докато сградите могат да се обезценят.

* В центъра на града изберете бизнес имот, а в тихите райони далеч от центъра изберете жилище.

* Не се колебайте да отделите повече време за проучване на търсения имот. Веднъж щом намерите подходящия имот, действайте бързо. В противен случай може да го изгубите.

* Ако продавате земя или сграда, чиито главни предимства са гледката или градината предпочитайте да я показвате в слънчев ден и при подходяща светлина. Избягвайте да показвате имота си в мъглив или дъждовен ден.

* Винаги помнете, че купувачът е под влиянието на първото впечатление. Затова се уверете, че имотът ви изглежда по най-добрия възможен начин.

* За предпочитане е да се обърнете към лицензирана агенция за недвижими имоти. Така спестявате време, имате повече възможности и сключвате по-изгодни сделки.

ТЪРСЕНЕ НА ИМОТ:
Цена на имота: ( лв. )
от: до:
Топ оферти: